Kleding voor schoolfruit

Wist je dat slechts 30% van de kleding ingezameld wordt voor hergebruik en het merendeel nu terecht komt bij restafval? Het meest duurzame is om kleding via een kledingactie in te zamelen want textiel dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Zonde want 80% van het textiel wordt opnieuw gedragen en 20% wordt gerecycled voor bijvoorbeeld vulmateriaal voor autostoelen. En van steeds meer vezels kan opnieuw kledingstof worden gemaakt. Een goede reden om de kledingkasten op te schonen.

Jouw kleding voor gezonde kinderen

Met de inzameling van textiel haalt de school geld op. De opbrengsten zijn voor de fruitpot van de school waardoor schoolfruit mogelijk wordt gemaakt voor alle kinderen op school. Je helpt dus niet alleen het milieu! Kinderen krijgen kledingzakken mee voor thuis en/of om uit te delen aan familie, vrienden of buren. Kledingzakken tekort? Je mag ook andere zakken gebruiken. Gevulde zakken met kleding worden afgegeven op school of kunnen in de kledingbak op het schoolplein. De kledingzakken worden op school weer opgehaald tijdens de afgesproken ophaaldagen.

Opstartperiodes

De Fruitvriendjes organiseren 5 keer per jaar een opstartperiode waarop een basisschool kan beginnen met de kledinginzameling. De school ontvangt dan een compleet informatiepakket inclusief kledingzakken zodat de school de kledingactie de eerste keer bekend kan maken bij ouders/verzorgers en de buurt. Dit zijn de meest succesvolle periodes om een kledinginzameling te organiseren:

  • September: een week na de zomervakantie
  • November: een week na de herfstvakantie
  • Januari: een week na de kerstvakantie
  • Maart: een week na de voorjaarsvakantie
  • Mei: een week na de meivakantie

Ophalingen ná de opstartperiode vinden plaats op afroep. Doorgaans 2 dagen nadat je hebt gebeld worden de kledingzakken opgehaald. We ontzorgen jou van A tot Z!

Wat wordt er ingezameld?

– Draagbare boven- en onderkleding. Draagbare broeken met gaten zijn toegelaten.
– Draagbare schoenen en sokken (aan elkaar gebonden)
– Huishoudtextiel (washandjes, handdoeken, tafellakens, kussenslopen, dekens/lakens, gordijnen)

Graag goede kwaliteit en gewassen. Géén: dekbedden, kussens, matrassen, vuile/natte kleding, vloerbedekking, lappen stof en afval.

Op verzoek plaatsen we een kledingbak

Met een kledingbak op het schoolplein kan iedereen van op een veilige afstand kledingzakken inleveren. Iedereen is welkom om mee te helpen. De Fruitvriendjes plaatsen in overleg met jouw school een kledingbak die hier kan blijven staan gedurende het hele schooljaar. De afmeting van een kledingbak is ongeveer 3 bij 3 stoeptegels. Heb je geen plaats op het schoolplein? Dan is een binnenbak een goed alternatief.

Communiceer tijdig de KledingActie

We helpen je graag met de communicatie van de KledingActie door middel van een compleet informatiepakket. Download de documenten op deze pagina, pas de tekst aan waar nodig en deel de communicatie digitaal en geprint met de ouders/verzorgers en de buurtbewoners.

Wil jij jouw school aanmelden of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.